31.1.10

Aus-Rotten - Anti - Imperialist E.P.





Anarşist ve aşırı solcu bir hayat tarzını benimseyen Aus-Rotten (Almanca’da “kökünü kazımak” anlamına geliyor) topluluğu müziklerinde diğer crust grupları gibi metalik öğeler içersede asıl etkileşimlerini Crass, Subhumans, Flux of Pink Indians, Conflict gibi anarko-punk grupları olarak gösteriyor. 1992 yılında Pittsburgh, Pennsylvania’da kurulan Aus-Rotten, genelde hükümet, kapitalizm, cinsiyetçilik, din gibi yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen ve kısıtlayan şeylere saldıran liriklere sahipken grup aynı zamanda anarşist felsefe, doğrudan eylem ve hayvan haklarını savunan bir özelliğe de sahip.

En çok “Fuck Nazi Sympathy” adlı kayıtlarıyla tanınan grubun 1993 yılında çıkardıkları ve ilk kayıtları olma özelliğini taşıyan Anti - Imperialist E.P. ‘yi paylaşıyoruz sizlerle.

Anti - Imperialist E.P.

26.1.10

Cpt Nefos- Silence Interrupted


Blog başladığından beri hep Post-Punk grupları koyuyorum ama bu hep böyle devam etmeyecek, sadece bu dönem Post-Punk dinlediğim dönemlerden ve böyle farklı farklı dönemlerde farklı türleri koyacağım sanırım.

Cpt Nefos (Captain Nefos) yeni keşfettiğim gruplardan(anniesanimal’da buldum). 1982 yılında Yunanistan Atina’dan çıkma bir grup fakat sözler İngilizce. Tür olarak Post-Punk, New Wave denebilir. Cpt Nefos’un elemanları daha sonra New Wave grubu Libido Blume’yi kurmuşlar(yukarıda verdiğim linkte bulunabilir).Grupla ilgili buraya yazdığımdan fazla bilgi bulamadım. Benim son dönem favorilerimden, post-punk sevenlerin hoşuna gideceğini düşünüyorum. Linkini verdiğim blogdan daha fazla Yunanistan’dan çıkma punk, post-punk, new wave grupları indirilebilir, içeriği gayet güzel bir blog.

Cpt Nefos’ un 1984’te çıkan tek albümleri Silence Interrupted’ı sizinle paylaşıyoruz.

Cpt Nefos-Silence Interrupted

Kukl-The Eye






Kukl İzlanda'dan 80'lerin ilk yarısında çıkmış bir grup. Tür olarak post/goth-punk, anarcho-punk ve deneysel diyebiliriz.Bugün sizinle paylaşacağımız ilk albümleri The Eye 1985 yılında Crass Records'tan çıkmış (3. ve son albümleri olan Holidays in Europe'ta 1986 yılındaCrass Records'tan çıkar). Kukl aynı zamanda Björk'ün ilk gruplarından.

Kukl-The Eye


22.1.10

Blitz- Second Empire Justice



Blitz’i bilen birçok insan, Oi! Punk-hardcore grubu olduklarını düşünür. Aslında 1983 yılında kadarda böyleydi. İlk çıkarttıkları singlelar ve sonrasında albüm Voice of a Generation birçok punk ve skinheadin favorileri arasındadır. Fakat 1983 yılında grup dağıldığında, vokal Carl ve Tim grubu farklı bir şekilde devam ettiriyor ve sonuç olarak Second Empire Justice albümü ortaya çıkıyor. Tür olarak Blitz’in ilk albümü Voice of a Generation’dan çok farklı olarak Post-punk/New Wave öne çıkıyor. Bazı insanlar muhtemelen bu değişimi çok kötü karşılamıştır, fakat bana göre Blitz iki haliylede çok güzel ve her türlü en çok sevdiğim gruplardan.

Second Empire Justice özellikle Post-Punk/New Wave soundunu sevenlerin hoşuna gideceğini düşündüğüm bir albüm, çünkü bazı yanlarıyla dönemin Post-Punk gruplarına benzesede (Joy Division gibi) bazı yanlarıylada kendine özgü, bu açıdan dinlemesi çok keyifli bir albüm.

1989 yılında Blitz’in ilk kadrosundan Nidge, Blitz’i yeni bir kadroyla tekrar kurar ve bu tarihte Killing the Dream adlı albüm çıkar. Nidge Blitz’in Second Empire Justice hallerine karşı olmasına rağmeni Killing the Dream albümünde Post-Punk etkileşimleri net bir şekilde görülebilir.

Şimdilik sizinle Second Empire Justice albümünü paylaşıyoruz, yakın bir zamanda diğer Blitz albümlerinide burda bulabilirsiniz.

Second Empire Justice

19.1.10

Sin Dios - Ruido Anticapitalista


İsmi “Allahsız” anlamına gelen bu anarko-punk/hardcore grubu 1988 yılında Madrid’te kuruldu ve başta İspanya’da olmak üzere Avrupa ve Latin Amerika’nın çeşitli yerlerinde konserler verdiler.Çok güçlü bir hardcore icra eden Sin Dios topluluğunun 1991 yılında yayınladıkları” Anti-kapitalist Gürültü” anlamına gelen ve kapağı ile CNT posterlerine bir gönderme olan ilk albümleri Ruido Anticapitalista ’yı sizlerle paylaşıyoruz.

Ruido Anticapitalista

UK Decay- For Madmen Only

Uk Decay İngiltere, Luton çıkışlı, yine Anarcho-Post Punk olarak adlandırabileceğimiz gruplardan. Karanlık tınılar ve güzel şarkı sözleri tam kıvamında. İlk dinlediğim birkaç şarkıyla favori gruplarım arasına girmeyi başardı. Şimdilik 1981 yılında çıkan ilk albümleri For Madmen Only’i sizinle paylaşıyoruz.

For Madmen Only

ANARŞİZM>PUNK ROCK>CRASS


ANARŞİZM>PUNK ROCK>CRASS


70’lerde yaygınlaşan stadyum konserleri arena rock diye bir tarzın ortaya çıkmasını sağlamıştı evet bu gruplar milyonlarca kişiye çalıyorlardı ve müziklerini geniş kitlelere sunabildiler ama bu yaptıkları gitgide samimiyetin ve konserlerdeki iletişimin ölmesine yol açtı. İşte Punk rock 1970’lerde rock müziğin gitgide sıkıcı bir hal almasına karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştı ve kökeni dadaizme dayanıyordu. 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkan dada hareketi o dönemin mevcut sanat anlayışına karşı geliyordu. Provokatif sanat, var olan sanatsal değerlerin kökten reddedilmesini gerektiriyordu.

Abuk sabuk Sex Pistols patlamasının ardından, punk rock’ın, yaralarını sarıp, müzik endüstrisine düzenleyeceği sonraki saldırıyı planlayacağı yer altının derinliklerinden başka gidecek bir yeri kalmamıştı. Sex Pistols statükoyu içerden rahatsız etmeyi denemişti ama sonunda kendilerinin parodileri oluvermişlerdi. Bir sonraki dalga punk daha sert ve daha hızlıydı, garanti satışın peşinde olan büyük şirket parazitleriyle flört etmeye hiç istekli değildi ve gözü açılmış ve umudunu yitirmiş Britanya gençliğine uzlaşmadan uzak politik bir mücadele çağrısı sunuyordu.

Anarko-punk hareketi Britanya’da 1970’lerde ortaya çıkmış olan bir harekettir. Britanya’da anarşizme duyulan ilgi punk rock’ın doğuşuna ve Sex Pistols’ın grafik tasarımcısı olan Jamie Reid’le grubun ilk single’ı olan ‘’Anarchy in the UK’’(1976)ye dayandığı iddia edilse de büyük ihtimalle ciddi bir şekilde anarşist görüşleri benimseyen ilk grup Crass idi. Sex Pistols “Anarchy in The UK” parçası ile kışkırtıcı bir çıkış yapmıştı, yaşadıkları ülkede geleceğin olmadığından bahsediyorlar ve kaos istediklerini dile getiriyorlardı. Anarşi hakkında söyleyecekleri bundan ileri gidemedi, çünkü konu hakkında bilgileri bundan fazla sayılmazdı. Ama punklar bundan kısmen etkilendiler çünkü yeni gelen bu asi müzik daha öncekilere pek benzemiyordu.

Punk rock’taki anarşi artık ‘’kaostan gelen para’’ anlamına değil, ‘’özgürlük, barış ve birlik’’ anlamına geliyordu. Anarşizmi politik bir ideoloji olarak kabul edip bunu liriklerine ve hayat tarzına uyarlayan Crass anarko-punkı popülerleştirdi ve bunun diğerleri arasında yayılmasına öncülük etti. 1977’de Essex’te kurulan grup kökten bağlı olduğu DIY (Do It Yourself – Kendin Yap) etiği ve anarko-punk tarzının konularını teşkil eden; hayvan hakları, çevrecilik, cinsiyetçilik karşıtlığı, anti-militarizm, homofobi karşıtlığı, devlet karşıtlığı, ırkçılık karşıtlığı, milliyetçilik karşıtlığı, savaş karşıtlığı gibi tavırları müziklerine yedirerek bunları hayat tarzları haline getirdiler. Kullandıkları grafikler, lirikler, albüm sanatları onların art-punk tarzının bir habercisi ve temsilcisi olarak görülmelerini sağladı. Crass grubu aynı zamanda savaş karışıtı ve benzeri mesajlarını sprey boya ve stenciller kullanarak da iletiyordu. O zamanlarda sadece kitaplarda görülen anarşizmin sembolü çember A’yı hazırladıkları pankartlarda da kullanmaya başlamışlardı. Şimdi bu sembole dünyanın her yerinde rastlayabiliyoruz. Crass, The Sex Pistols’ın bahsettiği anarşinin içi boş bir isyan olduğunu düşünüyordu. Devrimci bir müzik yaptığını iddia eden The Clash topluluğu da onlara göre sahteydi. Crass onların majör bir plak şirketiyle anlaşmaları olmasını iki yüzlülük olarak değerlendiriyordu. Bu DIY etiğine hiç uymuyordu ve dedikleri gibi devrim için değil, PARA içindi.

Bir çok anarko-punk kendilerinin DIY etiğine bağlılığını zikretmekten zevk duyar. Öncülleri Crass gibi kendi plak şirketini kurup, konserlerini düzenlemek kapitalist sistemin bir parçası olmamak için tek çıkar yol olarak görülür. Crass Records ,grup üyeleri tarafından kurulmuş bağımsız bir plak şirketidir ve İngiltere’den nice anarşist topluluğun müziklerini kaydedebilmesine yardımcı olmuştur. Anarşist punkların ünlü bir sloganı olan ‘’DIY not EMI’’, büyük plak şirketinin bilinçli reddi iken aslında bütün büyük şirketlere karşıtlığı temsil eder.

Genel olarak baktığımızda punkların çoğu anarşizme inandıklarını dile getirirler.Bunun nedeni yazının başında da açıklanmaya çalışıldığı gibi punk ve anarşinin birbirleri için uyumlu olmalarıdır. Kışkırtıcı bir tarzla eleştirilerini dile getirmek için ortaya çıkmış bir müzik tarzı olan punk,en asi düşünce olan anarşizm ile istem dışı bir bağlantıya sahiptir. Ve yine genel olarak anarko-punk’ta iletilmek istenen mesaj müzikal yeteneklerden daha fazla önem taşır.

Yöntemlerinde çeşitlilik gözlense de evrensel olarak anarşist punklar direkt-eyleme inanırlar. Birçok anarşist punk pasifist olup, sabotaj, ev işgalciliği, çalışmayı reddetme, grafiti, boykot, ekotaj, barışçıl protestolar, artık yiyecek toplama, sivil itaatsizlik ve benzeri yöntemleri kullanırken bazı anarşist punklara göre de şiddet ve mülkiyete zarar vermek hedeflere ulaşmanın kabul edilebilir yöntemleridir. Bunlar; isyanlar, saldırılar, ALF( Animal Liberation Front-Hayvan Kurtuluş Cephesi) – ELF (Earth Liberation Front-Yeryüzü Kurtuluş Cephesi) tarzı eylemler ve benzerleri olurken, aşırı durumlarda bombalamalara da rastlanabilir. Anarşist punklar arasında, malum nedenlerden dolayı ‘’straight edge’’ olan birçok kişiye rastlamak da mümkündür.


Not : Bu yazı Sağanak Beyin Terörü fanzin 2. sayısında yayınlanmış "Anarko-punk" başlıklı yazıdan derlenmiştir.

17.1.10

The Mob - No Doves Fly Here





The Mob, 1970 sonları ve 1980 başlarında İngiltere’de faaliyet göstermiş Yeovil,Somerset çıktılı bir anarko-punk topluluğu.Grubun genel ilgi odağı olan vokalist ve gitarcı Marc Mob’un lirikleri nükleer bombalar,savaş,ölüm ve kıyamet gibi temalar üzerineydi.Zaman zaman son derece karanlık bir müzik üretmiş olan The Mob, bu nedenle İngiliz anarşist punk akımı içersinde birkaç istisna ile birlikte farklı bir yere sahiptir diyebiliriz.1983 yılında dağılmalarına kadar sürekli politik bir grup olmuş The Mob’ un kaydettiği ağıt parçalardan biri olan ve 1981 tarihinde Crass Records'tan çıkan No Doves Fly Here(muhtemelen en üzgün punk rock şarkısı) single’ı ile selamlıyoruz sizi.

No Doves Fly Here

13.1.10

Discharge - Hear Nothing See Nothing Say Nothing




















Bu albüm büyük ihtimal Discharge albümleri içersinde en iyisi ve en göze çarpanı.1982 yılında çıkmış öfkeli albüm “Hear Nothing See Nothing Say Nothing” bir çok grubu peşinden sürükleyecek yeni bir tarzın da habercisiydi.Metal etkileri taşıyan hızlandırılmış bir punk olan bu sound daha sonraları d-beat adını alacak ve dünyanın dört bir yanında onlarca grubun kurulmasına önayak olacaktı.Orjinali 1982 de yayınlanmış albümün 2003’te tekrar basılmış ve bonus şarkılarla zenginleştirilmiş versiyonunu sizlerle paylaşıyoruz.


Hear Nothing See Nothing Say Nothing

The Ex – Starters Alternators




"Let me tell you about Karl Marx/A visionary fish in a pool of sharks"

1979 yılında kuruldukları günden bu yana müziklerine yeni bir şeyler katmayı hep başarmış ve bunu yaparken de o sıkı tavırlarından hiçbir taviz vermemiş olan bir grup The Ex.30 seneyi aşkın tarihlerinde neler yaptıklarını anlatmaya kalksam herhalde sabaha kadar yazıyor olurdum.

Hollandalı anarşist grup 1998’de çıkardıkları Touch&Go plak şirketinden çıkan ilk kayıt olan Starters Alternator’ı Steve Albini’nin Electricial Audio stüdyolarında kaydetmişlerdi.Akıl dolu liriklerle bezenmiş bu albüm sizlerle paylaştığımız ilk The Ex kaydı ve sonuncusu da olmayacak.

Starters Alternators